Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Хардуер

Как американските концерни заобикалят ембаргото срещу Huawei

Ястребите по националната сигурност в администрацията на Тръмп не са разбрали или погрешно са изтълкували съществуващите правила

Как американските концерни заобикалят ембаргото срещу Huawei

Снимка: Ройтерс

Американските технологични компании възобновяват продажбата на определени продукти на Huawei Technologies Co., след като са заключили, че има законни начини за работа с китайския телекомуникационен гигант, въпреки включването му в черния списък на администрацията на американския президент Доналд Тръмп, предава Bloomberg.

Micron Technology Inc., най-големият производител на чипове за памет в САЩ, заяви във вторник, че е започнал да доставя някои компоненти на Huawei, след като юристи са проучили ограниченията за износ. Intel Corp., най-големият производител на микропроцесори, също започна отново да продава части на Huawei, твърди източник, запознат с въпроса. Не е ясно колко други доставчици са стигнали до същото заключение.

Министерството на търговията на САЩ добави миналия месец Huawei в така наречения „списък на юридическите лица“ - ход, предназначен да забрани на китайската компания да купува американски компоненти и софтуер. Администрацията на Тръмп заяви, че Huawei помага на Пекин в шпионажа и представлява заплаха за сигурността - обвинения, които компанията отрича.

Длъжностни лица в министерството и Белия дом са разочаровани, че компаниите са възобновили доставките на Huawei, пояснява друг източник, запознат с въпроса. Белият дом не отговоря на молбата за коментар на Bloomberg.

Производителите на чипове се възползват от някои изключенията в ограниченията за износ. Дори и ако компаниите имат седалище в САЩ, те могат, чрез собствеността на чуждестранни дъщерни дружества и операции, да класифицират технологията си като чужда, според анализатора на Cross Research Стивън Фокс. Ако например по-малко от 25% от технологията за чипове произхожда от САЩ, то тогава тя не може да бъде обхваната от забраната съгласно настоящите правила.

„Отне им седмици, за да разберат това“, каза Фокс. „Това, което направиха, беше да разгледат законите и правилата и да ги приложат към бизнеса си", допълва той.

Micron има операции в цял свят, някои от тях са добавени чрез придобивания. Компанията притежава заводи в Сингапур, Япония и Тайван. Intel има фабрики в Китай и Ирландия, както и голям център за проектиране и производство в Израел. Компанията отказа да коментира темата.

Компании като Micron и Intel могат законно да продължат някои доставки до Huawei по правилото de minimis, казва Кевин Уолф, бивш ръководител на дирекцията за контрол на износа в Министерството на търговията.

"Стоки, произведени в чужбина чрез оригинална технология на САЩ, са субект на черния списък само ако технологията и стоките са чувствителни елементи, контролирани от съображения за „национална сигурност", каза Волф. „Но една стока, произведена в чужбина от по-малко чувствителна технология от САЩ, не подлежи на забраните", допълва той. Прагът de minimis е 25%, според Министерството на търговията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Хардуер
Американските компании могат да получат лицензи за Huawei до края на юли